miercuri, 24 iunie 2015

Prof. Mirela Broasca: Redacteaza o compunere de 150-250 de cuvinte in care sa motivezi apartenenta la specie a basmului popular ''Lupul cel nazdravan si Fat-Frumos''

Demonstrati ca fragmentul din opera literara ''Lupul cel nazdravan si Fat-Frumos'', cules de Petre Ispirescu, este un basm popular.

              Se da textul:''   A fost odată un împărat şi o împărăteasă. Ei aveau trei copii. Mai aveau pe lângă palaturile lor o grădină foarte frumoasă [...].În fundul acestei grădini crescuse un măr cu totul şi cu totul de aur. Împăratul nu mai putea de bucurie că în grădina sa se află un aşa pom cum nu se găsea în toată lumea. Se tot întorcea pe lângă dânsul şi se tot uita pe de toate părţile la el, de i se scurgeau ochii. Când, într-o zi, văzu că pomul înmugureşte, înfloreşte, se scutură florile şi roadele se arată: apoi spre seară dă în pârguială.[...] îi lăsa gura apă, când se gândea că a doua zi o să aibă la masa sa mere de aur, lucru ce nu se auzise până atunci.
                A doua zi nu se luminase bine de ziuă, şi împăratul era în grădină ca să vază merele cele aurite şi să-şi împace nesaţiul ce avea de a se uita la dânsele. Dară rămase ca ieşit din minţi, când, în loc de mere coapte aurii, văzu că pomul înmugurise din nou, iară merele nicăieri. Încă fiind acolo, văzu cum înfloreşte pomul, cum îi cade florile şi cum roadele se arată iarăşi.
        Atunci îi mai veni inima la loc şi se mulţumi a aştepta până a doua zi. în ziua următoare, ia merele de unde nu e. S-a supărat împăratul, nevoie mare, şi porunci ca paznici să se uite să prinză pe hoţi. Dară aşi! unde e pomana aia!
        Pomul înflorea în fiecare zi, se scuturau florile, rodul creştea şi seara da în pârg. Noaptea se cocea. Oarecine venea atunci şi le lua, fără să prinză de veste oamenii împăratului. Pare că era un lucru făcut: acel cineva care lua merele îşi bătea joc şi de împăratul şi de toţi paznicii lui. Acest împărat acum nu-i mai era că nu poate avea mere aurite la masa lui, ciuda cea mai mare era că nici pârga acestui pom nu o văzuse măcar. Aceasta îl întristă până într-atâta încât p-aci p-aci era să se scoboare din scaunul împărăţiei şi să-l dea celui ce se va lega a prinde pe hoţ.''
        Redacteaza o compunere de 150-250 de cuvinte in care sa motivezi apartenenta la specie a basmului popular ''Lupul cel nazdravan si Fat-Frumos'', valorificand textul dat.
              Basmul popular este o specie a genului epic, în proză, de dimensiuni medii, care prezintă întâmplări fantstice, puse pe seama unor personaje înzestrate cu puteri supranaturale, polarizate etic, având un mesaj moralizator și un final nupțial și glorificator al binelui. Fragmentul citat din opera literară ” Lupul cel năzdrăvan și Făt-Frumos ” culeasă de Petre Ispirescu se încadrează în această specie, întrucât prezintă toate particularitățile sale la nivel formal și de conținut.
                 În primul rând, reperele spațio-temporale sunt foarte vagi ( ” odată ”, ” pe lângă palaturile lor ” ), plasând acțiunea pe coordonate nedeterminate. Acest lucru atrage atenția cititorului asupra faptului că mesajul transmis este unul general valabil, prin surprinderea luptei dintre Bine și Rău. În plus, se remarcă prezența formulei inițiale specifice basmului ( ” A fost odată ca niciodată ” ) și a cifrei magice ” trei ” , care apare ca un determinant al personjelor ( ” aveau trei copii ” ).
                 În al doilea rând, întâmplările au un caracter fantastic : în curtea împăratului crescuse un măr ” cu totul și cu totul de aur ”, ale cărui roade nu puteau fi culese, întrucât erau furate de cineva, în fiecare seară ; impăratul, foarte mânios, a poruncit paznicilor să prindă hoțul, fiind în stare ” să se scoboare din scaunul împărăției și să-l dea celui ce se va lega a prinde pe hoț ” . De asemenea, caracterul fabulos al textului reiese și din faptul că ” pomul înflorea în fiecare zi, se scuturau florile, rodul creștea si da în pârg ” . În plus, modurile de expunere sunt specifice genului epic, predominând narațiunea, cu rol în relatare.
                Așadar, toate cele demonstrate mai sus, justifică încadrarea fragmentului citat la specia basmului popular.
                                                                                     (apud Vasile Popescu)

miercuri, 10 iunie 2015

prof. Mirela Broasca: Apartenenta textului '' Nu vrem sa fim fericiti'' de Teodor Mazilu la genul dramatic+ Model de a argumenta o nuvela ( ''Dincolo de nisipuri'', de Fanus Neagu

 Demonstrati ca fragmentul din '' Nu vrem sa fim fericiti'', de Teodor Mazilu apartine genului dramatic
      Opera literara '' Nu vrem sa fim fericiti'', scrisa de Teodor Mazilu, apartine genului dramatic, intrucat respecta toate caracteristicile acestuia.
       Prima nota definitorie a genului dramatic  pe care o intalnim si in aceasta creatie, este faptul ca a  fost conceputa in scopul de a fi pusa pe scena, fiind structurata in acte, tablouri si scene. Acest fragment face parte din actul III.
       Ca in orice text dramatic, principalul mod de expunere este dialogul, fiind relevat si in aceasta opera de prezenta replicilor personajelor: Genoveva si Maximilian, protagonisti ce se dezvaluie treptat, prin felul lor de a vorbi:'' Maximilian: Acesta este sfarsitul?''/ Genoveva: Da.Acesta este sfarsitul.''Maximilian: "Ura1 Ura! Am scapat de iubire!''
      O alta trasatura specifica  genului dramatic intalnita si in acest fragment este prezenta didascaliilor ( indicatiile scenice) care ofera informatii despre regie, prin jocul actorilor si derularea evenimentelor;"(cade in genunchi, ii saruta mainile),completata de existenta unui conflict dramatic, specific acestui tip de opera: neintelegerile dintre cei doi tineri, care hotarasc sa puna capat unei relatii nepotrivite, tocmai pentru ca asteptarile lor  sunt diferite: ''Genoveva: Eu ti-am cerut o haina de blana si tu mi-ai adus un buchet de gladiole. Esti foarte meschin''; ''Maximilian: Tu care mi-ai spus ca nu poti merge cu mine la concert ca te compromit, ca n-am cultura necesara pentru a-l intelege pe Wagner...''
     Fiind un text dramatic, replica este unitatea minimala, ce are un rol dublu; in caracterizarea personajelor si in dezvoltarea actiunii: '' Maximilian: Ce-ai spus?/ Genoveva: Ce-ai auzit!'',/Deci e adevarat ca nu ma mai iubesti?'',  iar actiunea este, ca  in orice opera dramatica,  limitata in timp si spatiu.
     Avand toate aceste note definitorii: text conceput pentru a fi interpretat pe scena, structurat in acte, tablouri si scene, prezenta indicatiilor scenice ( didascaliile), subiect cu o structura clasica, dezvaluit prin dialog, mesaj trasmis atat prin textul propriu-zis, cat si prin viziunea regizorului asupra textului, prin decor si prin jocul actorilor, fragmentul ce apartine operei ''Nu vrem sa fim fericiti'', de Teodor Mazilu apartine genului dramatic.


Dragii mei cititori,  voi atasa mai jos o modalitate de rezolvare a unei cerinte ce vizeaza ARGUMENTAREA (JUSTIFICAREA= MOTIVAREA) apartenentei unui text  la specia literara pe care o ilustreaza, tocmai pentru a putea observa si voi, CUM se argumenteaza in mod obiectiv, tocmai pentru ca se mai trezeste cate  ''un creier luminat'' sa comenteze, asemenea unui domn numit Alexandru Florescu, sa ne sugereze EL cum s-ar rezolva o compunere in care sa se motiveze apartenenta unui text fie la un anumit gen literar, fie la o specie literara; Daca ar fi citit mai mult si mai variat, fireste ca n-ar fi facut observatii neintemeiate, tocmai pentru ca la simularea EVALUARII NATIONALE, atunci cand s-a cerut argumentarea faptului ca o lucrare este o doina , au fost colegi profesori care au depunctat DRASTIC elevii care si-au exprimat OPINIA in legatura cu apartenenta textului la specia ''doina'. De aceea, alegand (aleatoriu!) un material din culegerea ''Literatura Romana'', de Ion si Marilena Popa, il voi atasa (iar, la nevoie, voi alege si alte materiale publicate de alti autori reputati!), tocmai pentru ca intentia mea este aceea de a va evidentia faptul ca la corectare, merg profesori exigenti , ce v-ar putea sanctiona pentru ca subiectivizati, folosind sintagme de tipul "'in opinia mea'' sau ''dupa parerea mea''... ); va rog sa luati in considerare ca S-A INTAMPLAT ASTA! Asadar, am atasat un model prin care se motiveaza apartenenta unui text la specia numita nuvela. Sper sa va fie de folos si va urez mult succes!

DINCOLO DE NISIPURI- DEMONSTRATIE ( ARGUMENTARE) CA ESTE O  NUVELA

(apud Ion Popa si Marilena Popa- ''Literatura Romana- Manual preparator pentru clasa a VIII_a)