miercuri, 27 noiembrie 2013

Prof. Mirela Broasca: Text argumentativ despre rolul studiilor critice in formularea unui punct de vedere propriu asupra textului literar


 

Text argumentativ despre rolul studiilor critice asupra unui punct de vedere propriu asupra unui text literar

    Parerea mea este ca studiile critice au rolul relevant de a ajuta cititorul  sa-si creeze un punct de vedere personal asupra unui text literar studiat. Indiferent de natura tipului de critica , deci fie aceasta inflexibila sau de ce nu,  pertinenta, rolul studiilor critice se dovedeste a fi edificator pentru orice cititor.
     In primul rand, un critic literar nu este altceva, in definitiv, decat un pur consilier, tocmai pentru ca prin articolele sale sau prin studiile intreprinse asupra textelor literare, nu are alt scop decat de a-i ghida pe cititorii mai putin orientati in a interpreta anumite opere literare. Concomitent, cititorul este pus in tema cu anumite detalii despre specificul unor opere literare,cu speciile si genurile acestora, motiv pentru care, el va deprinde abilitatea de a tria  o opera valoroasa, deci de calitate, de una fara valoare. De exemplu, citind analiza unui critic, putem afla opinia acestuia, care poate fi compatibila cu a noastra sau de ce nu, chiar diferita, motiv care ne va determina sa-l consideram pe evaluator putin cam inflexibil sau chiar exigent.
      In al doilea rand, este demn de luat in considerare faptul ca exista opere literare analizate de mai multi critici, deci opiniile acestora pot fi net diferite, fiind relevant faptul ca punctele de vedere vor fi diferite, ceea ce il va determina pe cititor  sa-si contureze propria opinie, tinand cont de propriile convingeri. De exemplu, ceea ce unui cititor ii poate fi pe gust, altuia, evident, i s-ar putea parea plictisitor, prozaic. Un cititor prefera , sa spunem, anumite specii literare, pe cand altul agreeaza cu totul altceva,cum ar fi, spre exemplu, poezia de dragoste versus poezia de factura istorica.
     In concluzie,  chiar daca cititorul prefera un anumit tip de lectura, pentru a aintelege mai bine un text literar sau chiar pentru a-si forma propria opinie, studiile critice il vor ajuta negresit in acest sens.

Niciun comentariu: