miercuri, 18 septembrie 2013

Prof.Mirela Broasca:Text argumentativ despre utilitatea studierii literaturii universale in scoala


 Redacteaza un text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte (15-30 de randuri) despre utilitatea studierii literaturii universale in scoala.

Rezolvare:
       Printre sustinatorii celor care considera utila studierea literaturii universale in scoala ma pot enumera si eu, intrucat, in opinia mea,  'a citi inseamna a invata', inseamna a deveni mai instruit, mai pregatit in a face fata tuturor dificultatilor vietii.
      Pe de-o parte, literatura universala studiata in scoala genereaza o multipla cunoastere, pentru ca noi , oamenii, sa putem a ne dezvolta o baza solida de cunostinte, pe care sa le putem folosi in societate, atunci cand  ne sunt necesare. De exemplu, studiind opera lui Balzac, vom descoperi un scriitor profund, insa cu o perceptie asupra vietii complet diferita fata de a altor scriitori.
        Pe de alta parte, desi studierea literaturii naţionale contribuie în şcoală, alături de istorie şi religie, la formarea sentimentului identităţii naţionale, iar a studia  şi capodopere ale literaturii universale ar echivala cu a avea „mai puţină conştiinţă naţională“, trebuie  totusi sa tinem seama ca patriotismul nu este acelaşi lucru cu provincialismul, deci si  literatura universala isi are utilitatea sa.
       In alta ordine de idei, a studia literatura universala inseamna a descoperi tipologii noi de personaje, prin intermediul carora  creatorii lor contureaza diferite tipuri de comportamente, descriu reactii , atitudini sau temperamente ale personajelor aflate in diferite situatii, care ii pot fi deosebit de utile cititorului, intrucat ii pot dezvolta capacitatea de reflectie,de analiza si chiar de creativitate.De exemplu, literatura universala ce se studiaza in scoala le deschide cititorilor noi orizonturi, indemnandu-i sa citeasca din ce in ce mai mult, sa-si doreasca sa descopere si alti scriitori sau alte persoanaje, tocmai pentru ca lectura ne poate alimenta spiritual, identificand noi perspective sau noi viziuni asupra vietii.
       In concluzie, literatura universala se dovedeste deosebit de utila tinerilor, fiindca, dincolo de partea formativă, asa cum am aratat mai sus, oferă soluţii şi sugestii pentru problemele unor comunităţi şi societăţi care au cunoscut experienţe similare, iar rolul acesteia este de a-i oferi cititorului o cultura solida, o baza buna de cunoastere a realitatilor lumii inconjuratoare, conturandu-i o imagine ampla si profunda asupra vietii.


Trimiteți un comentariu