miercuri, 18 septembrie 2013

Prof.Mirela Broasca:Text argumentativ despre utilitatea studierii literaturii universale in scoala


 Redacteaza un text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte (15-30 de randuri) despre utilitatea studierii literaturii universale in scoala.

Rezolvare:
       Printre sustinatorii celor care considera utila studierea literaturii universale in scoala ma pot enumera si eu, intrucat, in opinia mea,  'a citi inseamna a invata', inseamna a deveni mai instruit, mai pregatit in a face fata tuturor dificultatilor vietii.
      Pe de-o parte, literatura universala studiata in scoala genereaza o multipla cunoastere, pentru ca noi , oamenii, sa putem a ne dezvolta o baza solida de cunostinte, pe care sa le putem folosi in societate, atunci cand  ne sunt necesare. De exemplu, studiind opera lui Balzac, vom descoperi un scriitor profund, insa cu o perceptie asupra vietii complet diferita fata de a altor scriitori.
        Pe de alta parte, desi studierea literaturii naţionale contribuie în şcoală, alături de istorie şi religie, la formarea sentimentului identităţii naţionale, iar a studia  şi capodopere ale literaturii universale ar echivala cu a avea „mai puţină conştiinţă naţională“, trebuie  totusi sa tinem seama ca patriotismul nu este acelaşi lucru cu provincialismul, deci si  literatura universala isi are utilitatea sa.
       In alta ordine de idei, a studia literatura universala inseamna a descoperi tipologii noi de personaje, prin intermediul carora  creatorii lor contureaza diferite tipuri de comportamente, descriu reactii , atitudini sau temperamente ale personajelor aflate in diferite situatii, care ii pot fi deosebit de utile cititorului, intrucat ii pot dezvolta capacitatea de reflectie,de analiza si chiar de creativitate.De exemplu, literatura universala ce se studiaza in scoala le deschide cititorilor noi orizonturi, indemnandu-i sa citeasca din ce in ce mai mult, sa-si doreasca sa descopere si alti scriitori sau alte persoanaje, tocmai pentru ca lectura ne poate alimenta spiritual, identificand noi perspective sau noi viziuni asupra vietii.
       In concluzie, literatura universala se dovedeste deosebit de utila tinerilor, fiindca, dincolo de partea formativă, asa cum am aratat mai sus, oferă soluţii şi sugestii pentru problemele unor comunităţi şi societăţi care au cunoscut experienţe similare, iar rolul acesteia este de a-i oferi cititorului o cultura solida, o baza buna de cunoastere a realitatilor lumii inconjuratoare, conturandu-i o imagine ampla si profunda asupra vietii.


6 comentarii:

Anonim spunea...

Sunteti minunata !!!

mirelaprofaderomana spunea...

Multumesc foarte mult...

Anonim spunea...

a

mirelaprofaderomana spunea...

''a'' insemnand ce?!

Anonim spunea...

Nu are ce sa caute "consider ca" (conector de ipoteza) in mijlocul textului argumentativ, iar contraargumentele se marcheaza cu contectori precum "pe de alta parte" intr-un alt argument,

mirelaprofaderomana spunea...

Pana la un punct, si eu sunt de aceeasi parere, insa puteti studia si blogul reputatului profesor (autor de publicatii de specialitate-limba si literatura romana!) Mariana Badea, unde veti intalni texte argumentative, in care conectorul ''consider'' apare in mijlocul argumentarii ( la al doilea argument!), deci parerile sunt impartite, motiv pentru care fiecare profesor isi impune, ca sa zic asa, propriile 'rigori'. O zi frumoasa si... acelasi interes pentru a observa ceea ce nu va convine!... citez, deci apud blogul Marianei Badea:
''Consider cuvântul ca cea mai importantă parte a comunicării, claritatea și corectitudinea utilizării acestuia stând la baza transmiterii gândurilor si trăirilor unei persoane.
În primul rând, cu cât o persoană folosește cuvinte adecvate, cu atât mai mult ea va fi apreciată de interlocutorii săi. De asemenea cuvintele folosite arată și nivelul de cultură al unei persoane, bogăția vocabularului arătând cât de mult a citit și studiat acea persoană, astfel cuvântul capătă un rol semnificativ în societate.
În al doilea rând, în ziua de azi este tot mai des întâlnit fenomenul de a folosi cât mai multe cuvinte, pentru a arăta astfel un grad de ,,superioritate”, și prin intermediul acestora de a comunica tot mai puțină informație. Consider că aceasta este o problemă, multe persoane ascunzându-se în spatele cuvintelor, făcând fraze cât mai lungi și din ce în ce mai mult lipsite de sens. Desigur că este important să avem un vocabulor bogat, să folosim cuvintele potrivite, dar nu trebuie să uităm de rolul acestora, și anume, acela de a transmite informație.
În concluzie, puterea cuvântului stă în utilizarea corectă a acestuia, el fiind unealta comunicării dintre oameni.''