Incerc sa vin in ajutorul elevilor de liceu,care vor sustine in acest an proba scrisa la limba si literatura romana,motiv pentru care voi posta un model de rezolvare a unui subiect ce constituie partea a doua a evaluarii pentru bacalaureat.
' Asadar,voi incerca sa abordez argumentarea unei afirmatii referitoare la prietenie,care suna cam asa:
'INTRODUCERE):Cine nu s-a intrebat vreodata, in viata lui, daca prietenia adevarata exista sau daca doar o utopie, in momentele in care vreun prieten, poate drag lui, l-a dezamagit?!
Eu, ca individualitate, ma pot numara printre aceia care sustin ideea enuntata mai sus, potrivit careia o prietenie adevarata nu se poate deteriora, din pricina trecerii timpului si nici din cauza modificarii caracterului individului ori, de ce nu, a intereselor umane.
(CUPRINS):In primul rand, consider ca argument faptul ca orice om isi poate modifica personalitatea, la fel de bine cum isi poate modifica si detaliile de ordin fizic, lucru cauzat chiar de imprejurarile vietii.Sunt de parere ca un prieten adevarat insa este menit sa-ti ramana alaturi si in momentele tale placute, dar si in cele neplacute, asadar,la bine si la rau, sa-ti dea sfaturi, sa te incurajeze, sa te sustina in tot ceea ce iti propui sa faci, intr-o maniera complet dezinteresata si neconditionata, intrucat prietenia nu presupune jumatati de masura, nu admite compromisuri, ci trebuie sa reprezinte o relatie solida, corecta, permanenta.De exemplu, daca doi oameni se afla intr-o relatie de prietenie de multa vreme, aceasta poate fi vesnica, pentru ca prietenia nu e supusa uzurii, ci dimpotriva, cred ca se adanceste, capatand profunzime, complexitate, lucru ce ii confera pana si atuul de a realiza chiar si acea comunicare ''fara cuvinte''.
In al doilea rand, prietenia presupune generozitate, sprijin permanent, tocmai pentru ca, in acceptiunea mea, prietenia exclude interesul, egoismul, invidia. De exemplu, daca doi prieteni considera la un moment dat ca nu se potrivesc, deci ca sunt incompatibili, in ceea ce priveste gusturile sau interesele, devenite, cu timpul, divergente, e mai mult decat evident ca relatia se va incheia, se va stinge, fapt ce denota ca a fost o relatie superficiala,aparenta, conjuncturala, deci nu o prietenie adevarata.
(INCHEIERE):In concluzie, afirmatia marelui scriitor Alexandru Paleologu este complet fundamentata, intrucat, indiferent de obstacolele vietii, de momentele ei marcante, un prieten adevarat trebuie sa reprezinte un suport, o persoana in care poti conta in orice moment al vietii tale, asemenea unui frate, la care poti apela, indiferent de imprejurari, fara ca acesta sa te judece, sa dea verdicte, sa faca rabat de la a-si oferi in mod neconditionat ajutorul, fara ca acest lucru sa-i afecteze sentimentele ce ni le poarta.
25 de comentarii:
Multumesc ptr, Textul Argumentativ,este de mare folos.
Ma bucur ca ti-a fost util suportul....E doar o modalitate de a rezolva cerinta asta,deci exista 'n' variante de rezolvare...Toate cele bune si mult succes!
Sarut mana doamna Mirela :*
De obicei,cei care intra pe blogul meu,intra sa ma intrebe ceva sau sa-mi multumeasca pentru vreun material al meu..la salutul dvs.,cum ar trebui sa raspund?Sa spun ''buna seara''? E ok,atunci''buna seara!'
Sarut mana pentru ajutor depus de dumneavoastra pentru noi elevii face-ti o treaba minunata :D :* va respect si jos palaria !
Aha...abia acum am prins ideea...ce sa fac,imbatranesc si ma prind din ce in ce mai greu,dar asta e.Altfel,multumesc pentru apreciere si mult succes la viitoarele examene,ok? O seara super,bye.
da va multumesc mult o sa am nevoie, o seara faina sa aveti :D
Daca tot vei avea nevoie de succes,atunci sa ai parte de el din plin si,de asemenea,o noapte linistita.Mult noroc!
Tare
mersi frumos.
foarte frumos :)
Mersi frumos.
Multumesc frumos pentru textul agumentativ,mi-a fost de mare ajutor!
Cu multa placere... o zi frumoasa!
vreti sa fiti prietena mea, Doamna Mirela?
Daca imi poti defini notiunea de prietenie si ce asteptari ai avea de la acest tip de ''prietenie'', mai vedem ce pozitie voi adopta!
PRIETENÍE, prietenii, s. f. Sentiment de simpatie, de stimă, de respect, de atașament reciproc care leagă două persoane; legătură care se stabilește între persoane, pe baza acestor sentimente; amiciție, prieteșug. ♦ Atitudine plină de bunăvoință, prietenoasă față de cineva. ♦ Legătură între grupuri sociale, între popoare, între țări bazată pe aspirații, năzuințe, interese comune. [Pr.: pri-e-. – Var.: (reg.) prietiníe s. f.] – Prieten + suf. -ie.
Asteptariile mele sunt complicate si de nedescris in acest moment. Deci, ce pozitie veti adopta?
Ca sa-mi pot stabili pozitia, trebuie sa aflu intai cateva amanunte, asadar e important sa stiu de se sunt complicate asteptarile si de ce sunt '' de nedescris in acest moment''. Deci?
Multumesc. Mi-a fost de foarte mare ajutor
Cu placere, ma bucur ca ti-a fost de mare ajutor, asa cum afirmi... mult succes si note maxime!
prietenia nu este un dor ci o prezenta...de la afirmatia asta imi trebuie un text argumentativ .Ce pot spune?
Poti spune o multime de lucruri... eu, de exemplu, as porni de la definitia cuvantului ''dor'', cuvant care nu prea isi are traducerea in multe limbi si care, potrivit DEX-ului ar releva:''DOR, doruri, s. n. 1. Dorință puternică de a vedea sau de a revedea pe cineva sau ceva drag, de a reveni la o îndeletnicire preferată; nostalgie. ◊ Loc. adv. Cu dor = duios; pătimaș. 2. Stare sufletească a celui care tinde, râvnește, aspiră la ceva; năzuință, dorință. 3. Suferință pricinuită de dragostea pentru cineva (care se află departe). ''... deci abordarea ta trebuie sa se focuseze pe ideea ca dorul evidentiaza suferinta provocata de dragostea fata de o persoana care se afla departe, versus prezenta fizica, ''palpabila'', pe care are nevoie sa o simta orice persoana care cultiva notiunea de 'prietenie'. M-as referi, daca as fi in locul tau, la ideea potrivit careia nu este suficient sa avem un prieten virtual, ci este elementar sa existe o persoana pe care sa o putem vedea '' in carne si oase''( poate e mult prea ''plastica'' formularea!), careia sa-i simtim rasuflarea, blandetea, careia sa-i savuram privirea incantata de bucuria revederii, careia sa-i putem marturisi cele mai ascunse ganduri si dorinte ale noastre, atunci cand suntem fata-n fata, pe care sa o putem chema in miez de noapte, atunci cand se iveste ceva neasteptat... esenta este ca trebuie raportat textul la existenta REALA a cuiva drag noua, ci nu la cineva absent sau chiar la un prieten virtual.... (poti lua idei si din textul argumentativ de mai sus, pentru ca nu difera foarte mult de conceptul tau!)... Mult succes!
mia placut mult
D-na profesoara se vede ca sunteti o persoana foarte sensibila, cu caracter si cu mult talent. Mi-as fi dorit ca fiul meu sa fi facut cu dv lb. romana. Mult succes in activitate si sa va dea Dumnezeu cat mai multe realizari prin copiii pe care-i indrumati!
Multumesc foarte mult, imi doresc foarte mult ceea ce-mi urati, deci sper sa se implineasca si sa am parte de generatii tot mai bune... sa aveti o seara frumoasa si sa va dea D-zeu NUMAI bine!
Trimiteți un comentariu