luni, 10 decembrie 2012

Prof.Mirela Broasca:Exprimarea opiniei fata de mesajul unei opere LIRICE;(Rondelul rozelor de august)
Fotografie

Exprima-ti opinia despre mesajul si procedeele stilistice ale poeziei ''Rondelul rozelor de august'',de Al. Macedonski,intr-o compunere de 20-25 de randuri.  


Rondelul rozelor de august
                             de Al. Macedonski
''Mai sunt incă roze, -- mai sunt,
Si tot parfumate si ele
Asa cum au fost si acele
Când ceru-l credeam pe pământ.

Pe-atunci eram falnic avânt...
Priveam, dintre oameni, spre stele; -
Mai sunt incă roze -- mai sunt,
Si tot parfumate si ele.

Zadarnic al vietei cuvânt
A stins bucuriile mele,
Mereu când zâmbesc uit, si cânt,
In ciuda cercărilor grele,
Mai sunt incă roze, -- mai sunt.''
       In opinia mea, in aceasta opera este prezentata tema trecerii timpului si nostalgia ce il cuprinde pe poet, cand isi aminteste de anii tineretii.
       In primul rand, poetul foloseste imaginea rozelor, trandafirii care ii amintesc de vremurile apuse, ce l-au insotit prin parfumul lor in momentele frumoase ale vietii: ''cand ceru-l credeam pe pamant'', imbatandu-l parca intr-o iluzie a eternitatii:''pe-atunci eram falnic avant''.
      De asemenea, din discursul liric reies cateva idei poetice: tineretea, vremea idealurilor s-a dus, lasand loc grutatilor vietii. In ciuda ''cercarilor grele'', poetul continua sa spere ca viata poate fi  totusi frumoasa, ideea exprimata prin versul-refren: ''Mai sunt inca roze-mai sunt'', trandafirii devenind astfel un simbol al sperantei.
       De altfel, sunt prezente in text structuri care evidentiaza semnificatiile operei: personificarea ''Zadarnic al vietii cuvant / A stins bucuriile mele'' sugereaza necazurile si greutatile pe care viata le aduce omului, insa acesta trebuie sa gaseasca in sine resursele de a depasi orice greutate si de a continua sa spere: '' Mereu cand zambesc uit si cant''.
       In concluzie, consider ca din aceasta opera putem invata ca indiferent de varsta  si greutati, omul trebuie sa fie un invingator si sa continue sa spere in mai bine.
 69647938687994096559279498384119306411934561195986380570
Trimiteți un comentariu