“Fericirea e scurtă ca fulgerul care umple cerul de lumină. Dacă trăieşte mai mult, se spulberă, nu mai este ea şi trebuie să-i dăm alt nume.“(Mihail Drumes)
marți, 5 februarie 2013
PROF.MIRELA BROASCA:EXERCITII REZOLVATE LA ''FLOARE ALBASTRA'',DE M. EMINESCU-MANUAL ART,CLASA A X-A.
Exercitiul nr.3/127,manual Art,clasa a X-a:
Explica sensul avertismentului rostit de fata ''nu cata in departare/fericirea ta,iubite!'',referindu-se la calea implinirii umane:iubirea sau cunoasterea.
REZOLVARE:
Avertismentul rostit de fata sugereaza chemarea iubitului in lumea reala,indemnul de a abandona indealurile metafizice,in favoarea fericirii terestre,asadar reflecta iubirea,drept cale a implinirii.
ex.nr.4/127.,manual Art:
Universul spiritual in care geniul /omul superior este izolat se configureaza prin enumeratia simbolurilor eternitatii mortii sau ale cunoasterii absolute.Transcrie in caiet, pe o coloana ,aceste simboluri si completeaza a doua coloana cu posibilele semnificatii ale acestora.
Rezolvare:
Omul de geniu mediteaza asupra unor idei superioare ,semnificate prin cateva elemente cu valoare de simbol.Aceste simboluri ,precum si semnificatiile acestora pot fi:
-campiile Asire-sugereaza cultura,cunoasterea
-intunecata mare-sugereaza tainele,geneza universului.
-piramidele invechite-simbolizeaza istoria,inaltimea spirituala,creatia,maretia.
Ex.nr.4/pag.128,Art,clasa a X-a.
Invitatia la iubire in planul terestru,in strofele 5-12, proiecteaza aspiratia spre fericire,in planul reveriei,fapt sustinut de verbe la viitor sau la modul conjunctiv .Transcrie aceste verbe.
Rezolvare:
Verbele la modul indicativ,timp viitor ,care sugereaza o aspiratia spre fericire sunt:''vom sede'',(mi)-i spune,voi cerca,voi fi (rosie),oi desface,(mi)-i da,n-o sa stie,(mi)-i tinea,oi tinea,s-a fi ivit,(mi)-i tinea,oi tinea,oi da,vom vorbi;
Verbul la modul conjunctiv,care sugereaza posibilitatea indeplinirii unei actiuni este:''sa astup''.
Ex. nr.5/128,editura Art,clasa a X-a.
Spre deosebire de alte idile eminesciene,in poezia 'Floare albastra',femeia este aceea care adreseaza chemarea la iubire ,in paradisul iubirii ,ca aspiratie ,spre refacerea cuplului adamic.Transcrie termeni ai vorbirii familiare care sustin intimitatea adresarii.
Rezolvare :Iubita ,prin monologul sau liric,isi cheama iubitul in mijlocul naturii,sugerat de elementele specific eminesciene:codrul,izvorul,vaile,stancile,prapastiile.Limbajul folosit de catre aceasta este intim,specific vorbirii familiare:'Hai in codrul cu verdeata/Und- izvoare plang in vale,/Stanca sta sa se pravale/''In prapastia mareata.''.Asadar,utilizarea interjectiei predicative ''hai'', a adverbului relativ ''und'',eliptic de vocala ''e'',,a verbului la modul conjunctiv ''sa se pravale'',alaturi de propozitii interogative(retorice):'''Cui ce-i pasa ca-mi esti drag?'',''Si-apoi cine treaba are?'' sau de forme populare ''mi-oi desface'',''sa-ti astup'',sugereaza intimitatea adresarii,limbajul familiar direct.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Un comentariu:
Super!!! Multumesc
Trimiteți un comentariu