miercuri, 10 iunie 2015

prof. Mirela Broasca: Apartenenta textului '' Nu vrem sa fim fericiti'' de Teodor Mazilu la genul dramatic+ Model de a argumenta o nuvela ( ''Dincolo de nisipuri'', de Fanus Neagu

 Demonstrati ca fragmentul din '' Nu vrem sa fim fericiti'', de Teodor Mazilu apartine genului dramatic
      Opera literara '' Nu vrem sa fim fericiti'', scrisa de Teodor Mazilu, apartine genului dramatic, intrucat respecta toate caracteristicile acestuia.
       Prima nota definitorie a genului dramatic  pe care o intalnim si in aceasta creatie, este faptul ca a  fost conceputa in scopul de a fi pusa pe scena, fiind structurata in acte, tablouri si scene. Acest fragment face parte din actul III.
       Ca in orice text dramatic, principalul mod de expunere este dialogul, fiind relevat si in aceasta opera de prezenta replicilor personajelor: Genoveva si Maximilian, protagonisti ce se dezvaluie treptat, prin felul lor de a vorbi:'' Maximilian: Acesta este sfarsitul?''/ Genoveva: Da.Acesta este sfarsitul.''Maximilian: "Ura1 Ura! Am scapat de iubire!''
      O alta trasatura specifica  genului dramatic intalnita si in acest fragment este prezenta didascaliilor ( indicatiile scenice) care ofera informatii despre regie, prin jocul actorilor si derularea evenimentelor;"(cade in genunchi, ii saruta mainile),completata de existenta unui conflict dramatic, specific acestui tip de opera: neintelegerile dintre cei doi tineri, care hotarasc sa puna capat unei relatii nepotrivite, tocmai pentru ca asteptarile lor  sunt diferite: ''Genoveva: Eu ti-am cerut o haina de blana si tu mi-ai adus un buchet de gladiole. Esti foarte meschin''; ''Maximilian: Tu care mi-ai spus ca nu poti merge cu mine la concert ca te compromit, ca n-am cultura necesara pentru a-l intelege pe Wagner...''
     Fiind un text dramatic, replica este unitatea minimala, ce are un rol dublu; in caracterizarea personajelor si in dezvoltarea actiunii: '' Maximilian: Ce-ai spus?/ Genoveva: Ce-ai auzit!'',/Deci e adevarat ca nu ma mai iubesti?'',  iar actiunea este, ca  in orice opera dramatica,  limitata in timp si spatiu.
     Avand toate aceste note definitorii: text conceput pentru a fi interpretat pe scena, structurat in acte, tablouri si scene, prezenta indicatiilor scenice ( didascaliile), subiect cu o structura clasica, dezvaluit prin dialog, mesaj trasmis atat prin textul propriu-zis, cat si prin viziunea regizorului asupra textului, prin decor si prin jocul actorilor, fragmentul ce apartine operei ''Nu vrem sa fim fericiti'', de Teodor Mazilu apartine genului dramatic.


Dragii mei cititori,  voi atasa mai jos o modalitate de rezolvare a unei cerinte ce vizeaza ARGUMENTAREA (JUSTIFICAREA= MOTIVAREA) apartenentei unui text  la specia literara pe care o ilustreaza, tocmai pentru a putea observa si voi, CUM se argumenteaza in mod obiectiv, tocmai pentru ca se mai trezeste cate  ''un creier luminat'' sa comenteze, asemenea unui domn numit Alexandru Florescu, sa ne sugereze EL cum s-ar rezolva o compunere in care sa se motiveze apartenenta unui text fie la un anumit gen literar, fie la o specie literara; Daca ar fi citit mai mult si mai variat, fireste ca n-ar fi facut observatii neintemeiate, tocmai pentru ca la simularea EVALUARII NATIONALE, atunci cand s-a cerut argumentarea faptului ca o lucrare este o doina , au fost colegi profesori care au depunctat DRASTIC elevii care si-au exprimat OPINIA in legatura cu apartenenta textului la specia ''doina'. De aceea, alegand (aleatoriu!) un material din culegerea ''Literatura Romana'', de Ion si Marilena Popa, il voi atasa (iar, la nevoie, voi alege si alte materiale publicate de alti autori reputati!), tocmai pentru ca intentia mea este aceea de a va evidentia faptul ca la corectare, merg profesori exigenti , ce v-ar putea sanctiona pentru ca subiectivizati, folosind sintagme de tipul "'in opinia mea'' sau ''dupa parerea mea''... ); va rog sa luati in considerare ca S-A INTAMPLAT ASTA! Asadar, am atasat un model prin care se motiveaza apartenenta unui text la specia numita nuvela. Sper sa va fie de folos si va urez mult succes!

DINCOLO DE NISIPURI- DEMONSTRATIE ( ARGUMENTARE) CA ESTE O  NUVELA

(apud Ion Popa si Marilena Popa- ''Literatura Romana- Manual preparator pentru clasa a VIII_a)

Niciun comentariu: