joi, 5 iulie 2012

Prof.Mirela Broasca:''Nu e de ajuns sa ai mari calitati,trebuie sa stii sa le folosesti cu rost''-L.Blaga

''Scrie un text de tip argumentativ de 15-30 de randuri(150-300 de cuvinte) despre calitatile umane,pornind de la ideile sugerate de afirmatia lui Lucian Blaga:''Nu e de ajuns sa ai mari calitati;trebuie sa stii cum sa le folosesti cu rost.''
Aceasta cerinta a facut obiectul celui de-al doilea subiect de la examenul de bacalaureat de anul acesta.In cele ce vor urma,voi incerca sa concep o modalitate de rezolvare,tocmai pentru ca viitorii sustinatori ai examenului de bacalaureat din viitoarea sesiune sa aiba un model de orientare.
Rezolvare:
      Cine nu s-a simtit , oare, macar o data in viata lui,mandru ca atuurile lui au fost rasplatite, ca exact calitatile cu care a fost inzestrat l-au ajutat sa rezolve o problema sau sa reuseasca intr-o anumita situatie?!
      In ceea ce ma priveste, si eu ma pot alatura acelora care sunt de parere ca a fi un om dotat cu anumite calitati inseamna a fi un om norocos, binecuvantat de Providenta. Asadar, in opinia mea, consider ca un om ce beneficiaza de anumite virtuti trebuie sa stie sa si le puna in valoare, deci sa si le evidentieze, sa le foloseasca in mod constructiv, tocmai pentru a fi util celor din jurul lui, pentru a se putea declara un om implinit, multumit de sine.
     In primul rand, sa ne amintim ca pretuntindeni, exista oameni pe care ii invidiem sau ii admiram, fie  pentru ceea ce au putut realiza in vietile lor, fie in virtutea inteligentei lor, a norocului de care s-au bucurat sau de ce nu, chiar din pricina faptului ca au avut un aspect placut vederii. De exemplu, a sti sa-ti folosesti aceste calitati inseamna a fi cu adevarat un om inteligent, un om care stie cat trebuie sa ''lase sa se vada'' sau cat trebuie sa mascheze,sa ascunda, insa, asa cum orice om are calitati, are si defecte, motiv pentru care a putea sa-ti controlezi un defect reprezinta chiar o  mare calitate, daca nu chiar principala calitate.
     In al doilea rand, sa luam in considerare ca marile inteligente ale lumii au lasat posteritatii descoperiri de care ne putem bucura  chiar si in momentul de fata, descoperiri care au putut sta la baza altor actiuni benefice umanitatii. Dupa a mea parere, acei oameni au stiut sa-si foloseasca cu rost inteligenta...pe aceia, eu chiar ii consider oameni norocosi, rasplatiti de Divinitate. De exemplu, exista si multi oameni dotati cu anumite calitati, pe care, din pacate, le folosesc doar in mod distructiv, creand prejudicii celor din jurul lor, asadar, e  in zadar sa fii o inteligenta sclipitoare, daca, in loc sa o pui in valoare in scopuri decente, constructive, o folosesti pentru a aduce celor din jurul tau daune morale sau materiale, asa cum procedeaza cei ce se ocupa cu clonarea carduriloconsider ca unele virtuti oferite de Creator, ar merita a fi completate si de altele, care se pot dobandi cu putin efort, cum ar fi : harnicia, studiul, creativitatea etc. De exemplu, auzim printre tineri afirmatii de genul:''Degeaba esti frumoasa,daca esti proasta!'', fapt care, in acceptiunea mea, releva ideea ca unele calitati n-au valoare, daca nu sunt exploatate, daca nu sunt prezentate intr-un mod placut, daca nu sunt complinite si de alte calitati. Se mai spune ca''un defect poate anula o calitate'', insa, la fel de bine, cred ca e valabila si viceversa: o calitate poate sa anuleze un defect, daca e folosita cu rost, intr-un moment favorabil. 
       In concluzie, a avea mari calitati nu reprezinta mai nimic, daca nu stii sa le valorifici, daca nu stii sa le folosesti cu rost, atunci cand trebuie si unde trebuie.


2 comentarii:

Anonim spunea...

multumim:*

mirelaprofaderomana spunea...

Cu multa placere...si-alta data,asemenea.