miercuri, 13 noiembrie 2013

Prof.Mirela Broasca: Text argumentativ despre rolul pe care il are utilitatea studierii jurnalului unui scriitor in receptarea operei sale



     Scrie un text de tip argumentativ de 150 – 300 de cuvinte despre rolul pe care îl are lectura jurnalului
unui scriitor în receptarea operei sale.
    In opinia mea, a studia jurnalul unui scriitor inseamna a deprinde abilitatea de a-i  intelege opera, de a avea capacitatea  de a percepe mai bine punctul de plecare, in conceperea operelor sale.
    In primul rand, sunt de parere ca intre artist si opera sa se instaureaza o relatie specifica, intrucat exista anumite situatii, care odata traite, pot genera dorinta de a fi impartasite cititorului, prin intermediul operelor sale. Astfel, citind jurnalul unei personalitati, poti observa perfect modul in care gandea autorul respectiv, aspectele pe care el le considera esentiale, prioritatile mintii sale. De exemplu, in romanul Maitreyi, Mircea Eliade, traind o experienta similara, consemnata in jurnalul sau, a conceput ulterior creatia, deci totul constituie  un avantaj pentru cititorul  care ajunge sa priveasca realitatea prezentata, cu mobilitatea si profunzimea gandirii sale, cautand sa asocieze ceea ce prezinta in roman autorul, cu ceea ce , de fapt, el a trait in realitate.
     In al doilea rand, consider ca a citi jurnalul unui scriitor  poate fi util,  in situatia in care constientizam importanta confesiunii, tocmai pentru  ca jurnalul consta in insemnarile zilnice ale unui scriitor despre anumite evenimente  legate de viata personala. De exemplu, jurnalul unui scriitor are o dubla finalitate  si anume: prima se refera la necesitatea de a furniza anumite amanunte  din domeniul vietii private, motiv pentru care cititorul poate intelege ceea ce-si doreste sa transmita autorul, iar cealalta finalitate urmareste sa contureze imaginea scriitorului care are tendinta de a se desavarsi in opera sa, ajutand, astfel, cititorul sa descopere unghiurile din care este privita existenta, asadar sa poata recepta in mod corespunzator opera autorului.
     In concluzie, convingerea mea este ca rolul studierii unui jurnal reprezinta pasul edificator  al cititorului, pentru ca jurnalul reprezinta activitatea prin care autorul infatiseaza ansamblul sensibilitatii sale, ideile sau chiar unele imagini care-l invadeaza si care merita a fi consemnate, intrucat  au menirea de a ajuta cititorul sa inteleaga mult mai bine atat autorul, cat si opera sa.

19 comentarii:

mirelaprofaderomana spunea...

Voi atasa o lista utila de conectori ( adverbe, locuţiuni adverbiale, conjuncţii sau locuţiuni conjuncţionale, structuri verbale); acestia ajuta la exprimarea ideilor de:
1. succesiune, continuitate : în primul rând, în al doilea rând, etc, pe de o parte... pe de altă parte, în plus, de asemenea
2. contrast: dar, însă, ci, în contrast cu, dimpotrivă
3. ierarhizare: înainte de toate, mai presus de toate, mai important decât
4. comparaţie: la fel cu, tot aşa, ca în comparaţie cu, în mod asemănător
5. probabilitate: probabil, posibil, este cu putinţă, s-ar putea ca
6. certitudine: cu siguranţă, desigur, fireşte, nu este nici o îndoială că
7. concesie: deşi, totuşi, cu toate acestea, chiar dacă
8. concluzie: deci, aşa, prin urmare, în concluzie, în consecinţă, la urma urmelor.

Unknown spunea...

Am o intrebare. Cine alt scriitor roman in afara de Mircea Eliade a scris un jurnal si dupa aceea a scris opera?Multumesc anticipat.

Unknown spunea...

Camil Petrescu. In cea de-a doua parte "Intai noapte de razboi" din "Ultima noapte de dragoste,intaia noapte de razbi".

Unknown spunea...

Camil Petrescu . In cea de-a doua parte a romanului "Ultima noapte de dragoste,intaia noapte de razboi".

Unknown spunea...

Camil Petrescu-in cea de-a doua parte a romanului "Ultima noapte de dragoste,intaia noapte de razboi".

mirelaprofaderomana spunea...

Octavian Goga, inainte de a concepe poezia ''Dascalita'', intrucat in insemnarile sale, apare sora sa, invatatoare, rapusa de o boala nemiloasa la o varsta frageda, fapt ce l-a determinat pe autor sa-i dedice poezia sus-amintita.

Anonim spunea...

fara suparare dar ca elev eminent mai mult de 15 puncte din 30 nu as da pe acest text,mi se pare de clasa a10a si fara niciun detaliu care sa defineasca exact ceea ce aceasta cerinta propune

mirelaprofaderomana spunea...

Draga domnule ''eminent'', cred ca te poti prezenta cititorilor blogului meu, prin cele scrise mai sus, iar ei isi vor face o parere strict obiectiva, in ceea ce te priveste, tocmai pentru ca: nu ai TU capacitatea de a evalua ceea ce srie un profesor, exact pentru ca pozitiile noastre sunt CLAR DEFINITE: TU esti ELEV, EU sunt PROFESOR, iar eu, ca sa ajung aici, afla ca n-am curatat cartofi la restaurantul din colt, ci am dat atatea examene, cat tu, probabil, n-ai ani de viata, in ''eminenta'' ta, 'desavarsita' de :lipsa exprimarii, lipsa punctuatiei (a propos, dupa o constructie circumstantiala, cum ar fi '' fara suparare'', AFLA ca se pune virgula, dar la ''eminenta'' ta, ce conteaza?! Apoi, inaintea unei conjunctii adversative, cum este conjunctia ''dar'' , in al tau enunt, afla ca IAR se utilizeaza virgula, cum se procedeaza si dupa cuvantul eminent, ca sa nu mai adaugam si faptul ca enuntul tau nu are final, tocmai pentru ca iti lipseste punctul, iar dupa virgule, nu folosesti spatiul care sa indice pauza, exprimarea ta este mai mult decat un anacolut ( in caz ca stii ''ce-i aia!), motive temeinice pentru care, eu cred ca ai mei cititori sunt pe deplin convinsi ca '' aceste cuvinte (ale tale) ne doare''... A propos, stii sa si citesti, la fel de bine precum stii sa scrii si sa te exprimi, dle 'eminent'?!

Unknown spunea...

Radu Petrescu cu jurnalul intitulat ,,Ocheanul intors'' in timp ce lucra la opera ,,Matei Iliescu''

Anonim spunea...

Daaaaa, se vede dintr-o mie ca este agramat si ca habar n-are pe ce lume este. Doamna profesoara, nu puneti la suflet toate nimicurile unor prostanaci ca acesta, pentru ca eu sunt convins ca e unul dintre cei care deschide netul doar sa apese niste butoane. Va spun sincer ca am prezentat eseul dumneavoastra, fara sa-l modific, iar profesoara mea de romana mi-a pus nota 10 si m-a si laudat! Fara dumneavoastra, nu as fi stiut ce sa scriu la o asa tema ( prost aleasa, dupa parerea mea!). Va multumesc si va rog sa nu mai aprobati toare commenturile rautacioase, pentru ca tot ceea ce faceti dv. merita tot respectul si toate multumirile noastre.

Anonim spunea...

Bai handicapatule, tu nu stii nici sa scrii,ma, si te mai dai si eminent? Esti un taranoi prost,de prin Ciomagestii de Vale,care a vazut si el un calculator si ca toti prostii de teapa ta,iti dai si cu cu parerea pe la saituri cu texte argumentative,chiar daca tu nici nu stii sa citesti! Doamna profesoara,va implor sa nu le mai publicati tuturor tampitilor commenturile, pentru ca nu trebuie sa le permiteti sa va sfideze munca si nici nu merita ca noi sa citim ce scriu retardatii astia! EU VA MULTUMESC PENTRU CEEA CE FACETI! O meditatie m-ar costa intre 60-100 de lei,iar dvs. ne ajutati pe gratis,fara sa scoatem nici macar un suc,iar un repetent ''eminent'' face pe 'smecheru' '' pe-aici!

mirelaprofaderomana spunea...

Multumesc frumos pentru sustinere, insa nu este necesar sa va jigniti, tocmai pentru ca un om poate fi caracterizat indirect, fireste, prin maniera in care se exprima, prin felul in care stie sa expuna anumite puncte de vedere, deci... la ce bun sa ne 'agitam' noi, cata vreme aceste persoane se dezvaluie singure?!

Unknown spunea...

Punctele nu se acorda asa, la intamplare. Din 30 dam 15...pe ce baza? Trebuie sa tinem cont de formularea adecvata a ideilor in scris, de utilizarea adecvata a mijloacelor lingvistice utile exprimarii unei apreciei, formularea ipotezei, enuntarea fiecarui argument, dezvoltarea argumentelor enuntate, formularea unei concluzii pertinente. Deci,draga "eminentule" iti oferim un barem de corectare....

mirelaprofaderomana spunea...

Sigur ca asa este, motiv pentru care exista bareme de corectare si notare, insa ei sunt copii si... cu mintisoarele lor micute, gandesc direct proportional cu anisorii pe care-i au, dar profesorii sunt profesori, trec printr-o mie de examene, inainte sa ajunga la catedra, au anual asitente la clasa, lectii deschise, brigazi etc, deci a fi profesor NU ESTE O JOACA, CI UN LUCRU ''SUFICIENT'' DE SERIOS! Oricum, multumesc frumos pentru completarea mai mult decat edificatoare... o seara frumoasa!

Unknown spunea...

Normal ca e un lucru cat se poate de serios! Dar multi cred ca noi stam la catedra si..dictam, ne jucam. Ca doar 4-5 ore pe zi, ce sunt alea? Dar in realitate munca noastra e foarte serioasa, solicitanta,dar si frumoasa. Iar copiii sunt copii..aveti dreptate!
:)

mirelaprofaderomana spunea...

La un moment dat, cand am simtit ca a fi profesor a devenit o batjocura in Romania, am incercat sa ''schimb'' putin lucrurile si m-am reorientat catre o alta specializare, apucandu-ma de studiu ''la batranete'' (37 de ani!), dar facandu-mi MIE intai dovada ca pot fi un student de exceptie (sper ca si profesorii mei sa fie de acord cu asta, pentru ca toti au fost oameni de calitate!)... deci, am crezut ca pot sa renunt si sa fac cu totul altceva... mare greseala, pentru ca, nimic pe lumea asta, indiferent cat de bine platit ar fi jobul respectiv, nu se compara cu binecuvantarea divina de A FI PROFESOR (cu bune, cu rele!) si a trebuit sa traversez o experienta de genul unei facultati de stiinte economice, ca sa-mi dau seama ca orice as face pe lumea sta, NIMIC, DAR NIMIC, nu-i mai frumos ca munca mea de dascal, pentru ca eu ma alimentez mereu cu bucuriile lor, le ''fur'' din tinerete, tocmai ca sa reusesc sa ma mentin tanara si eu, efectiv TRAIESC PRIN EI SI CHIAR MA SIMT BINECUVANTATA! (indiferent de ''boscorodelile'' lor, care sunt caracteristice varstei, pentru ca niciodata nu poti impaca toata lumea!). O zi superba!

Anonim spunea...

ce roman a fost scris dupa 1980?? e pt bac..

mirelaprofaderomana spunea...

'Zmeura de campie'' sau ''Femeia in rosu'', scrise de Mircea Nedelciu. Am si eu o postare referitoare la ''Zmeura de campie''.

Unknown spunea...

Tu esti acel elev , care crede ca daca isi scrie numele corect la test , la teza sau la bacalaureat primeste punctaj !