marți, 18 septembrie 2012

Prof.Mirela Broasca:Text argumentativ despre iubire:''Pe cand iubirea,de orisice fel ar fi ea,lumineaza viata si-o indulceste,ura o intuneca,o umple de amaraciune si-o face nesuferita''-M. Eminescu-Opere

Scrie un text de tip argumentativ,de 15-20 de randuri,despre ura,pornind de la ideea exprimata in urmatoarea afirmatie:''Pe cand iubirea,de orisice fel ar fi ea,lumineaza viata si-o indulceste,ura o intuneca,o umple de amaraciune si-o face nesuferita''.(Mihai Eminescu-"Opere'')


 
     Exista iubire? Daca da,atunci ,fireste ca exista si ura.
    Sunt una dintre cele care  aproba ideea enuntata in citatul de mai sus si anume ca iubirea ,indiferent de natura ei,lumineaza viata,o indulceste,o face sa devina mai frumoasa,iar ura,opusa sentimentului magic de iubire,o face sa devina nesuferita,aducatoare de tristete,de frustrari.
     In primul rand, iubirea, indiferent de natura ei, atat cea oferita, cat si cea primita este singura care ne poate distrage atentia de la aspectele materiale, tocmai pentru ca ne putem concentra atentia asupra momentelor minunate pe care le petrecem alaturi de cei pe care-i iubim. Un om care se simte iubit, dar care,  la randu-i iubeste, se poate considera norocos, binecuvantat, implinit. Adevarat este ca iubirea poate genera si suferinta, insa cunoscand trairile magice ale iubirii, vom ajunge la concluzia ca nu exista sentiment mai minunat, mai inaltator decat aceasta. Si-apoi, daca lacrimile izvorate din ''necazurile'' iubirii ne pot fi sterse tocmai de persoana iubita, exista rasfat mai mare decat sa te alinti in bratele celui drag tie?!
      In al doilea rand, ura nu face decat sa ne invenineze vietile, ne determina sa ne pierdem controlul, sa uitam de valorile noastre, sa ne concentram atentia doar la a le face rau celor pe care, candva, i-am iubit...Tot ea, ura, este cea care ne macina viata, fortandu-ne sa devenim niste oameni frustrati, care nu vor realiza nici in ultimul ceas, cate lucruri minunate au trecut pe langa ei si pe care le-au lasat  sa se iroseasca, fara a se putea bucura de ele.
     In concluzie, fiecare om are dreptul de a decide ce doreste sa faca cu viata lui,insa doar cei care vor alege iubirea vor realiza ca prin dragoste,toate lucrurile frumoase devin posibile si ca doar emotiile, pe care le poate genera dragostea, ofera maxima frumusete vietii. Dorintele  vii si gandurile ratacite la cei dragi noua contribuie la ceea ce noi numim implinire, multumire....Ura va conduce nu doar  la uratirea fizicului uman, ci si la hidosenia sufletului, alimentat in permanenta cu venin, deci va oferi celui ce va dori sa traiasca cu ea si prin ea, o viata trista si intunecata, sobra si neimplinita...o viata zadarnica!


Nu confunda personalitatea mea cu atitudinea mea.
Personalitatea mea,e cine sunt.
Atitudinea mea,depinde de tine.


2 comentarii:

Unknown spunea...

multumesc frumos :) nu aveam idei pt tema....nu am copiat textul,doar m-am inspirat :)

mirelaprofaderomana spunea...

Exact asta ar fi de preferat sa faca orice elev: sa 'culeaga' idei,pe care sa le dezvolte intr-o maniera strict personala si cred ca toata lumea va fi multumita;elev,profesor,parinti...Oricum,mult succes si note maxime!