miercuri, 21 noiembrie 2012

Prof. Mirela Broasca:Demonstrati ca poezia ''Oaspetii primaverii,de V.Alecsandri este o opera lirica.


 Fotografie 

Intr-o compunere de 25-30 de randuri,demonstrati ca poezia ''Oaspetii primaverii'' ,de Vasile Alecsandri este o opera lirica.

''În fund, pe cer albastru, în zarea depărtată,
La răsărit, sub soare, un negru punct s-arată!
E cocostârcul tainic în lume călător,
Al primăverii dulce iubit prevestitor.

El vine, se înalță, în cercuri line zboară
Și, răpide ca gândul, la cuibu-i se coboară;
Iar copilașii veseli, cu peptul dezgolit,
Aleargă, sar în cale-i și-i zic: „Bine-ai sosit!”

În aer ciocârlia, pe casă rîndunele,
Pe crengile pădurii un roi de păsărele
Cu-o lungă ciripire la soare se-ncălzesc
Și pe deasupra bălții nagâții se-nvârtesc.

Ah! iată primăvara cu sânu-i de verdeață!
În lume-i veselie, amor, sperare, viață,
Și cerul și pământul preschimbă sărutări
Prin raze aurite și vesele cântări!''
                                                   ''Oaspetii primaverii'',de Vasile Alecsandri

     V. Alecsandri,creatorul pastelurilor in literatura romana,a imbogatit patrimoniul cultural cu poezii in care a omagiat natura,in toate anotimpurile sale.
     O astfel de poezie este si opera literara:''Oaspetii primaverii,poezie care are ca tema bucuria si optimismul,sentimente ce inunda sufletul eului liric,odata cu renasterea naturii,la sosirea primaverii.
    Titlul poeziei  se alcatuieste din doua substantive comune,simple,cel de-al doilea aflat in raport de subordonare,fiind o sugestiva metafora,prin intermediul careia se sugereaza sosirea pasarilor calatoare de pe meleagurile insorite.
    Poezia este o opera lirica,intrucat pe parcursul celor patru strofe de tip catren,autorul isi exprima in mod direct ideile,gandurile,sentimentele de incantare,de bucurie,de optimism,generate de sosirea primaverii.
   Ca in orice opera lirica ,spectrul trairilor autorului este redat la nivelul textului prin intermediul figurilor de stil,cu ajutorul carora se realizeaza imagini artistice deosebit de sugestive.
    Astfel,in prima strofa ,aparitia primului cocostarc este redata prin metafora ''un punct negru'',precum si prin intermediul epitetului personificator''tainic''.Imaginile vizuale sunt realizate cu ajutorul enumeratiilor:''in fund,pe cer albastru,in zarea departata,la rasarit ,sub soare'',dar si prin utilizarea inversiunilor deosebit de expresive:''in lume calator'',''al primaverii dulce ,iubit prevestitor''.Metafora ''prevestitor'',dar si cele doua epitete ;;'dulce'' si ''iubit'' sugereaza sentimentele de incantare,de beatitudine ale eului liric,ce-i  confera  valoare de simbol primului cocostarc ivit in departare,intrucat acesta contureaza ideea unui nou inceput,cand natura se insufleteste,la debutul unui nou ciclu temporal.
   In cea de-a doua strofa,bucuria sosirii primaverii este sugerata prin imaginea motorie,realizata prin intermediul enumeratiei:''el vine,se inalta,zboara,se coboara,evidentiind nerabdarea cocostarcului de a revedea  locurile dragi,parasite la sosirea toamnei aspre,fapt sugerat de comparatia :' se coboara rapide ca gandul''.Sosirea primaverii constituie un prilej de bucurie,de incantare,de exuberanta,relevate printr-o imagine motorie,realizata de epitetele :''veseli'','dezgolit'',ce caracterizeaza ''copiii fericiti,''ce alearga,sar in cale si-i zic:''Bine-ai venit!'' primaverii personificate.
    Cea de-a treia strofa aduce in prim-plan,prin intermediul unei enumeratii ca:''ciocarlia,randunele,un roi de pasarele'',al unor epitete situate in inversiune:''lunga ciripire'',tumultul naturii insufletite de apartitia pasarelelor care inveselesc  peisajul cu ciripitul lor vesel si incantator.
    Abia in strofa finala,eul liric isi face simtita prezenta,prin interjectia deosebit de expresiva:''Ahh',prin care da glas entuziasmului sau neretinut,extazului,incantarii care-i cuprind sufletul ,odata cu reinvierea naturii,fapt sugerat de imbinarea armonioasa a figurilor de stil,precum: metafora ''sanu-i de verdeata'',enumeratia:'veselie,amor,speranta,viata'',personificarea ''cerul si pamantul preschimba sarutari'',epitetele:''aurite,''vesele'',ce contureaza un spectacol grandios,plin de lumina si dinamism.
  Fiind o opera lirica,modul de expunere este descrierea,cu ajutorul careia se realizeaza imagini artistice,ce impresioneaza cititorul,prin armonia lor.
   Avand toate aceste note definitorii,poezia "Oaspetii primaverii'' este o opera lirica remarcabila.

35 de comentarii:

Anonim spunea...

Prea stiintific...nu o sa ma creada profa ca l-am facut eu :))

prof.Mirela Broasca spunea...

Sigur ca nu te va crede,daca nu vei sti si sa-l sustii,deci,daca vei da copy-paste si vei prezenta munca altcuiva,clar nu vei avea credibilitate....Eu le postez pe blog,REPET,ca si modele orientative,dupa care elevii sa se poata ghida in redactarea altor compuneri cu aceeasi tema.Restul nu ma mai priveste.Multi dascali nici macar nu-si pierd vremea pentru a oferi elevilor vreo indrumare,mai ales ca tipul asta de activitate este PUR CARITABIL (FARA VREUN AVANTAJ MATERIAL!).Alti profesori,in timpul in care eu imi pierd vremea plasand subiecte rezolvate gratuit,ofera meditatii si chiar obtin bani frumosi de pe urma acestei activitati. la Prof. Mirela Broasca

Anonim spunea...

Este un material destul de bun . Ma ajutat foarte mult .

mirelaprofaderomana spunea...

Ma bucura faptul ca te-a ajutat mult,dar te rog sa scrii ''m-a'' (ajutat),pentru ca aceste cuvinte sunt doua parti de vorbire diferite: ''m''-pronume personal(forma neaacentuata) si ''a''-verbul auxiliar ''a avea'',care ajuta la formarea timpului perfect compus...se poate?Oricum,iti doresc mult succes.

Anonim spunea...

Doamna profesoara vreau sa va multumesc.LUCRAREA DUMNEAVOASTRA M-A AJUTAT ENORM DE MULT.am adaptat la o alta opera a lui Alecsandri idei desprinse de aici.inca o data multumesc!

mirelaprofaderomana spunea...

Si alta data,cu multa placere! Ma bucur foarte mult ca ai folosit materialul meu drept auxiliar .Exact in aceasta idee,am selectat materialele pe care le-am postat pe al meu blog....Felicitari pentru interesul de a alege idei si de a concepe tu insuti ceea ce doresti sa expui...Mult succes si o seara placuta.

Anonim spunea...

Misto da profa n-o sa ma creada!!!

mirelaprofaderomana spunea...

Acum,chiar nu prea mai are TIMP sa te creada,fiindca deja vi s-au cam incheiat mediile...deci,pentru cine mai conteaza?!

Anonim spunea...

multumim din suflet !!!

mirelaprofaderomana spunea...

Cu multa placere...

Anonim spunea...

Doamna, v-am citit comentariu si am sesizat abundenta sintagmei "deosebit de...(expresiv,sugestiv). Cred ca ar trebui sa va limitati la o singura folosire a acestei expresii deoarece citirea repetata a acesteia devine nu tocmai estetica si obositoare totodata :)

mirelaprofaderomana spunea...

Puisor, ca sa te poti pronunta, sugestia mea este sa faci dovada ca meriti sa ocupi un loc la catedra, sa ai experienta necesara de a face recomandari, pentru ca eu NU intamplator am folosit repetitiile, ci tocmai pentru a accentua ideea transmisa... daca tie ti se par suparatoare repetitiile, consulta un psiholog, fiindca sigur iti va recomanda un remediu contra ''oboselii'' tale...asadar, recomandarea mea este sa te pronunti DOAR atunci cand vei avea experienta celor 20 de ani de studiu, pentru a face dovada ca esti pe o pozitie de egalitate cu mine, insa pana atunci trateaza ''oboseala'',fiindca pari a avea nevoie!

Anonim spunea...

Pentru a demoonstra ca este pastel cam ce ar trebui sa scriu?Imi puteti da va rog niste idei principale sau un model pe care sa-l aplic pe un pastel?

mirelaprofaderomana spunea...

Ai modelul de lucru mai sus...

mirelaprofaderomana spunea...

Cauta tot pe al meu blog:''Prof.Mirela Broasca:''Martisor'',de Ion Pillat-pastel (doua modele de compunere)'' si vei vedea doua modele cu acest tip de compunere.

Anonim spunea...

bun

Anonim spunea...

da . face treaba buna mirla asta ;)

mirelaprofaderomana spunea...

Dupa ce stii?

Anonim spunea...

m-a ajutat enorm, va multumesc!

mirelaprofaderomana spunea...

Cu placere.

Anonim spunea...

M-am luat dupa acest model pentru o alta opera.Va multumesc din tot sufletul,chiar m-a ajutat.Va salut si va doresc o primavara fericita!

Anonim spunea...

Mersi!profesoara chiar a crezut ca eu am facut-o si am primit un 10.Multumesc inca odata:*

mirelaprofaderomana spunea...

Thanks.

mirelaprofaderomana spunea...

Cu multa placere, mai ales ca ai folosit DOAR modelul si ai putut face dovada originalitatii tale intr-o alta compunere. Bravo! Multumesc pentru urare si sper ca primavara mea sa fie asa cum mi-ai urat-o, adica fericita. Daca nu-mi va fi asa, O VOI FACE EU SA FIE! Asemenea si tie.

mirelaprofaderomana spunea...

Suuupeeeer... La mai multi de 10 si mult succes!

Anonim spunea...

Sunt de un real folos materialele dumneavoastra! Si vorbesc din proprie experienta. Sunt de acord cu dumneavoastra ca unii dascali nu se prea avanta in a oferi propriilor elevi un model pentru a le facilita argumentarea, mai ales ca Evaluarea Nationala are uneori doua subiecte de tip argumentativ.

mirelaprofaderomana spunea...

Spre rusinea noastra, a tagmei de dascali, sunt si ''profesori'' care habar n-au cum au ajuns la catedra si... nici macar nu au idee ce cauta acolo, pe un ''scaun'' care te obliga la o responsabilitate maxima, pentru ca a fi profesor, NU ESTE UN LUCRU USOR! Multumesc mult pentru sustinere si va doresc mult succes in tot ceea ce veti intreprinde.

Anonim spunea...

Multumesc, mi-a fost de mare folos exemplul DUMNEAVOASTRA si m-a ajutat la tema de casa.

mirelaprofaderomana spunea...

Ma bucur ca te-a putut ghida al meu material si iti urez mult succes si de-acum inainte. O seara frumoasa.

Anonim spunea...

E un material excelent!!!

mirelaprofaderomana spunea...

Ma bucur, mult succes!

Anonim spunea...

Doamna Mirela, pentru cultura dvs generala, va precizez ca "sa scrii" este forma gresita a modului verbal conjunctiv. Varianta corecta este "sa scri" cu un singur "i".
Demonstratia este ok.

mirelaprofaderomana spunea...

Nu pot sa cred ca trebuie sa citesc AICI , pe blogul meu, o asemenea INEPTIE!!! Cine te-a invatat PROSTIA ASTA?! Cum sa se scrie cu un singur 'i'' verbul 'a scrie' , la modul conjunctiv, timpul prezent?! Pentru cultura ta generala, sa stii lucrul asta pana nu vei mai sufla, ca : primul 'i' face parte din radacina cuvintului, iar celalalt 'i' reprezinta desinenta pentru pers. a II-a, nr. sg.( la persoana I, desinenta este 'u', iar la persoana a III-a , este 'e'!). Pentru a te lamuri, cauta pe "dexonline. ro" verbul 'scrie' ( nu se adauga si prepozitia specifica modului infinitiv la cautare, la fel cum se intampla si in dictionarele obisnuite!) si apoi da un click acolo unde scrie 'conjugari', unde vei putea vedea ''pentru cultura ta generala!'', cum se conjuga CORECT verbul ' a scrie'.
Ex: eu sa scriu, tu sa scrii, el/ea sa scrie, noi sa scriem, voi sa scrieti, ei/ ele sa scrie... Dureros ( 'pentru cultura mea generala'!) sa vad ca exista persoane ca tine, care apar pe UN BLOG DE LIMBA ROMANA, cu asemenea INEPTII! ( ti-am publicat comment-ul, tocmai pentru ca cititorii mei sa-ti poata aprecia 'ortografia'! Sfatul meu este : PUNE MANUTA PE CARTE!

Anonim spunea...

V-a ieșit excelent această demonstrație !

mirelaprofaderomana spunea...

Multumesc frumos.