marți, 26 martie 2013

Prof.Mirela Broasca:Compunere de 15-25 de randuri,in care sa demonstrezi ca fragmentul din ''Petitiune'',de I.L.Caragiale este o schita



Fotografie

Se da textul:


''Sunt 7 ceasuri fără 10 minute de dimineaţă. În biuroul registraturii generale a unei mari administraţiuni, impiegatul îşi pregăteşte registrul, aşteptând să bată ceasul, ca să ridice oblonul de la ferestruia pe unde i se-nmânează corespondenţa oficială şi petiţiile particulare. Pe când se şterge de sudoare, gândind la cine ştie ce, aude ciocănituri la oblonul lăsat. Se uită la ceasul său, regulat adineaori după cel oficial: 7 fără 5 minute… Dă din umeri, se şterge iarăşi şi gândeşte mai departe… Ciocăniturile de afară au trecut; dar peste câteva momente iar încep cu mai multă tărie şi insistenţă. Impiegatul dinăuntru se uită iar la ceas: 7 fără 2 minute. Dă din umeri, se şterge de sudoare şi-şi urmează gândurile intime… Ciocăniturile se-ndoiesc cu violenţă… În sfârşit cele două minute au trecut: ceasul arată 7 punct. Impiegatul trage zăvorul şi ridică oblonul, lăsând ferestruia închisă numai cu geamul. Se uită afară. La geam e un domn, care aşteaptă; probabil acela ciocănea. Impiegatul ridică geamul.
— Dv. ciocăneaţi aşa?
— Da.
— Dv. Nu ştiţi că biroul se deschide la 7?
— Ba da.
Şi zicând aceasta, domnul vâră adânc capul pe ferestruică înăuntru; impiegatul, surprins de această mişcare, se dă-napoi şi lasă din mână geamul mobil, care pică peste gîtul domnului ca tăişul unei ghilotine. Domnul vrea să tragă afară capul, dar nu poate.
— Ridică! domnule! strigă domnul cu ochii mari.
Impiegatul ridică binişor ferestruica; domnul îşi retrage capul.
— Ce poftiţi?
— Am o afacere de registrat...
Şi domnul iar vrea să vâre capul. Dar impiegatul prinde de veste, lasă repede geamul, care atinge vârful nasului domnului.
— Poftiţi pe uşă înăuntru, daca aveţi vreo afacere! strigă impiegatul, făcând acelui domn semn cu mâna, pe unde poate intra în biurou.
Domnul ascultă, pleacă de la ferestruică şi-ndată apare în uşă. Este un om nici prea tânăr, nici prea bătrân; pare foarte ostenit, şi un ochi deprins ar pricepe îndată că domnul acesta n-a dormit noaptea. E asudat şi prăfuit; mişcările i sunt nesigure ca şi articularea vorbelor. Apărând în pervazul uşii, ţine într-o mână pălăria de paie, cam ghemuită; cu cealaltă mână se ţine de nas.''

Redacteaza o compunere de 150-250 de cuvinte(15-25 de randuri),in care sa demonstrezi faptul ca fragmentul de mai sus este o schita.
 REZOLVARE:
    Schita ,ca specie a genului epic,este o creatie de mica intindere,care are o actiune simpla,in care ni se prezinta un moment semnificativ din viata unuia sau a mai multor personaje.
     Fragmentul prezentat apartine operei literare ''Petitiune'',de I.L.Caragiale si este o veritabila schita,intrucat autorul prezinta un moment semnificativ din viata unor personaje,fiind sugestiv pentru a contura caracterul personajelor prezentate:Un domn insistent se prezinta la un birou de registratura,inainte ca programul sa incepa ,fapt care deranjeaza un funtionar.
      Ca in orice schita,actiunea este una simpla,lineara,fiind plasata intr-un singur plan,cu o durata scurta si care se desfasoara intr-un spatiu limitat.In acest fragment,actiunea ne prezinta un impiegat care  isi pregateste materialele necesare, pentru a putea incepe programul la ora 7,insa ,desi nu era inca ora de incepere a programului de lucru,cineva din afara bate insistent in oblonul pe unde se inmaneaza corespondenta.Acest lucru il deranjeaza teribil pe impiegatul deja agasat de petitionarii aiuriti si pisalogi.La ora 7 fix,dupa ridicarea oblonului,domnul nerabdator este invitat in birou,intrucat a pretextat ca are o afacere de inregistrat.Fiind o schita,personajele sunt putine:domnul cu petitia si impiegatul(functionarul), spatiul de desfasurare a actiunii este tocmai biroul de inregistrare  al unei adminsitratii,iar timpul este precizat: intr-o zi lucratoare,la ora sapte fara zece ,dimineata.
    Ca in orice schita,relatarea se face in mod obiectiv,la persoana a III-a ,sg.,de catre un narator omniscient:''ridica,asculta,pleaca etc''
     Avand toate aceste note definitorii;actiune simpla,desfasurata pe un singur plan ,intr-un spatiu limitat,cu o durata scurta si personaje putine,precum si faptul ca se prezinta un moment semnificativ din viata a doua personaje(petitionarul si functionarul),creatia literara ''Petitiune''  de I.L.Caragiale constiutie o reusita schita.

Niciun comentariu: