marți, 5 martie 2013

Prof.Mirela Broasca:Compunere referitoare la opinia despre mesajul sau semnificatiile operei 'Cantec de primavara'',de St. O.Iosif


 
 Se da textul:
  ''Vii să-mi baţi iar în fereastră,
   Tânăr soare auriu,
   Şi zăpada de pe coastă
   Fuge ca argintul viu.


Saltă gureşe şuvoaie.
Spumegate şi zglobii.
Cântă cinteze-n zăvoaie
Şi-n văzduhuri ciocârlii!


Ca zăpada care piere
După veacul iernii greu,
Piei şi tu de-acum, durere,
Iarna sufletului meu!


...................................''

                               'Cantec de primavara'',  de St.O.Iosif 

      Redacteaza o compunere de 150-250 de cuvinte(15-25 de randuri),in care sa-ti exprimi opinia despre semnificatiile sau despre mesajul operei literare 'Cantec de primavara'',de St.O.Iosif.
      REZOLVARE: 

   I opinia mea,in poezia ''Cantec de primavara'', poetul St.O.Iosif isi exrpima intr-un mod subiectiv (deci direct) sentimentele de incantare generate de transformarile suferite de natura, la sosirea primaverii.
    In primul rand, mesajul poeziei poate fi identificat inca din titlu, care, ca element paratextual, se constituie dintr-o structura de tip nominal, deoarece este format din substantivul comun 'cantec' si  din atributul substantival ''de primavara'', combinatie care stabileste un reper de natura temporala, anotimpul primavara, anotimp care sugereaza exuberanta, expresia vie a optimismului neretinut , ce se manifesta prin cantec.
    In al doilea rand, elementele naturale ce compun tabloul descris din natura  sunt specifice acestui anotimp, fiind conturate cu ajutorul imaginilor vizuale: ''tanar soare auriu'', suvoaie spumegate'', ''zapada care piere''. Sugerate inca din incipient, prin intermediul substantivului 'cantec'', imaginile auditive releva bucuria ce cuprinde intreaga natura, bucurie ce cuprinde si sufletul eului liric: ''Salta gurese suvoaie'' /''Spumegate si zglobii/ Canta cinteze-n zavoaie/ Si-n vazduhuri, ciocarlii!' 'Iarna sufletului meu',o metafora relevanta, ce face referire tot la registrul natural, reliefeaza durerea si nostalgia eului liric, durere ce va fi  estompata de sosirea primaverii.
     In concluzie, mesajul liric poate fi usor descifrat, intrucat primavara, ca prim anotimp intr-un nou ciclu, sugereaza renasterea intregii naturi, optimismul, bucuria, increderea in trimful vietii, sentimente ce cuprind si sufletul eului liric, ce da glas entuziasmului sau neretinut. 
 

30 de comentarii:

 1. Si eu am de facut ceva asemanator, si anume: o compunere in care sa-mi exprim ideea despre mesajul transmis sau despre o semnficatie a eperei literare ''O clipa'' de Octavian Goga....eu pana acum am vorbit putin despre titlu. Am zis ca el anticipeaza ideea poetica,fiind in stransa legatura cu mesajul transmis.Apoi am zis din ce parti de vorbire este alcatuit. si nu prea am inspiratie.. Ati putea sa ma ajutati si pe mine ?va rog din inima.. <3 nu v-as deranja pentru asta dar doamna noastra profesoara a zis ca ne verifica la aceasta tema si s-ar putea sa ne puna note,iar mie mi-e frica pentru ca nu am nicio nota la dumneaei.inca o data: Va rog frumos!

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vezi ca azi am postat pe al meu blog : ''Mesajul si semnificatiile operei in poezia ''O clipa'' de O. Goga, deci gasesti asta pe blogul meu...(te poti duce la pagina de pornire, pe care o gasesti chiar in josul paginii acesteia).

   Ștergere
  2. UNDE e
   CA NU OGASESC SI AM NEVOIE SI EU!!

   Ștergere
  3. Da un 'search' pe Google cu textul: Mirela Broasca ''O clipa'' si vei gasi ceea ce cauti.

   Ștergere
 2. sper sa iei o nota mare...(daca tot afirmai ca trebuie sa fii ascultata!).

  RăspundeţiȘtergere
 3. Si eu am de facut ceva asemanator cu cea de sus, trebuie sa fac o compunere in care sa-mi exprim opinia despre semnificatia titlului ''Primaverii de St. O. Iosif .......pana acum am scris eu cate ceva despre titlu dar nu mai am inspiratie ...va rog multttt daca puteti ca imi spuneti cate ceva despre semnificatia poeziei...nu v-as deranja dar doamna a spus ca ne verifica si ne pune nota.... Va rog frumos!

  RăspundeţiȘtergere
 4. Puteti sa ma ajutati si pe mine cu semnificatia titlui o clipa de octavian goga ca rog frumos cat mai repede..
  Abia ne-am revăzut o clipă
  Şi iar ne-a despărţit talazul
  Pândea din umbră nenorocul
  Când tu-mi încolăceai grumazul.

  Dar revederea noastră mută
  A fost de-ajuns ca să-nfiripe
  Un înţeles de-o viaţă-ntreagă
  În fâlfâirea unei clipe.

  Mi s-a părut că-n largul mării,
  În noaptea neagră şi afundă,
  Văd la lumina unui fulger
  O luntre care se cufundă.

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Tasteaza in coltul din partea stanga sus, acolo unde apare B -ul acela ingrosat, urmat de-o casuta goala si o lupa, ''o clipa'' si te va conduce la o pagina in care vei gasi tema aceasta.

   Ștergere
 5. Multumesc foarte mult doamna pentru ideeile de mai sus

  RăspundeţiȘtergere
 6. si eu vreau unu cu Pe Inserate de Octavian Goga

  RăspundeţiȘtergere
 7. Multumesc foarte mult doamna Mirela,chiar m-a ajutat

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ma bucur ca ti-a fost de folos compunerea. Mult succes!

   Ștergere
  2. Deschizi pagina mea de blog, dai click in coltul din stanga sus pe ''am inteles'' si ti se elibereaza locul respectiv - stanga sus, unde apare un B alb pe fond rosu, urmat de o caseta libera (spatiu gol, dreptunghiular), apoi de o lupa. In caseta goala scrii ceea ce cauti, apoi apesi lupa.Ti se vor afisa toate materialele ce au ca tema cautarea ta. Succes!

   Ștergere
 8. dar despre titlul poeziei ,,Primaverii'' de St. O. Iosif nu aveti nimic?

  RăspundeţiȘtergere
 9. Multumesc foarte mult . Mi-a fost de mare ajutor.

  RăspundeţiȘtergere
 10. Răspunsuri
  1. Felicitari! Asta da bucurie! Multi de 10 inainte, deci mult succes!

   Ștergere
 11. Ma puteti ajuta si pe mine am nevoie de continutul (povestirea) operei(poeziei) Inserare de St.O.Iosif Multumesc

  RăspundeţiȘtergere
 12. Care este semnificatia titlului o clipa de octavian goga

  RăspundeţiȘtergere
 13. Vă rog din suflet, dacă puteți să puneti si mesajul operei " Cantec " de George Topîrceanu , sau macar sa imi dati niste idei. Multumesc !

  RăspundeţiȘtergere
 14. Va rog din suflet , daca puteti sa postati si mesajul operei Cantec de G. Topirceanu .

  RăspundeţiȘtergere
 15. Domna, va multumesc! Sa va dea Dumnezeu sanatate!

  RăspundeţiȘtergere