marți, 9 decembrie 2014

Prof. Mirela Broasca: Text argumentativ despre importanta cunoasterii biografiei unui scriitor, in vederea mai bunei intelegeri a operei sale



Text argumentativ despre importanta cunoasterii biografiei unui scriitor, in vederea mai bunei intelegeri a operei sale.


       Dupa parerea mea, este foarte important pentru un cititor sa studieze biografia unui scriitor, intrucat aceasta ii va fi de mare ajutor in a intelege mult mai bine opera sa.
        In primul rand, orice cititor atent poate remarca faptul ca , in cazul unor  scriitori, opera acestora  se afla intr-o stransa legatura cu biografia lor. De exemplu, studiind biografia marelui nostrum ‘Luceafar al poeziei romanesti’, Mihai Eminescu, cititorul poate intelege de ce  multe dintre poeziile sale reflecta zbuciumul sufletesc , tocmai pentru ca poate face conexiunea cu ceea ce poetul traise in realitate: iubirea pentru Veronica Micle, iar sugestiv pentru cititor este si faptul ca , dupa ce Eminescu se indragosteste, poeziile sale, pana atunci pline de revolta si nemultumire, incep sa exprime altfel de sentimente, ce releva fericirea unei iubiri impartasite.
       In al doilea rand, lecturand biografia unui scriitor, cititorul isi poate explica de ce  acesta a abordat intr-o anumita parte a operei acestuia, o tematica monotona, cata vreme, in alta parte a operei sale, tonalitatea este net diferita. De exemplu, Octavian Goga  concepe poezia ‘Dascalita’, in care sunt relevate sentimente de tristete, durere si regret generate de moartea unei tinere invatatoare din lumea satului, dupa ce el insusi traise drama faptului ca sora sa, invatatoare in sat, pierise la varsta de 19 ani, rapusa de tuberculoza, fapt ce reiese din studiul biografiei scriitorului.
       In concluzie, este important pentru orice cititor sa cunoasca biografia unui scriitor, intrucat, asa cum am aratat mai sus, il ajuta pe acesta sa inteleaga  mult mai bine opera sa.
 

Niciun comentariu: