marți, 2 decembrie 2014

Prof. Mirela Broasca: Arhaismele

ARHAISMELE
Definitie!
Cuvintele, grupurile de cuvinte si formele vechi care apartin limbii romane din trecut si care nu se mai intrebuinteaza astazi se numesc arhaisme.

Cauzele care au dus la disparitia unor cuvinte, expresii din limba devenind astfel arhaisme sunt:
1. Obiectele, meseriile, institutiile pe care le denumeau altadata au disparut sau au devenit invechite.
2. Cuvintele referitoare la obiecte pe care le intrebuintam si astazi au fost inlocuite cu alte cuvinte, in general neologisme.
3. Unele cuvinte nu s-au putut impune din pricina ca au fost cooncurate si eliminate in cele din urma de sinonimele lor existente deja in limba.
4. Lipsa de productivitate a unor cuvinte, prin derivare sau compunere, izolarea lor a dus la disparitia unor cuvinte din uz.
 
Clasificare:
1. Arhaismele fonetice sunt cele mai numeroase. Prin arhasime fonetice, intelegem forme vechi disparute din uz sau pastrate doar regional ale unor cuvinte de uz actual si general:
Exemple: a lacui= a locui
pept= piept
a imbla= a umbla
poporatie= populatie

pre= pe
imbele= ambele
horopsita= oropsita
piste= peste
imple= umple
a videa= a vedea
poporal= popular
dobe= tobe

2. Arhaismele lexicale sunt in numar foarte mare. In trecut unele denumeau ranguri boieresti si functii diplomatice din trecut.
Exemple: hatman= boier comandant al ostii
armas= boier administrator al inchisorilor
capuchehaie= ambasador
caimacan= loctiitor al domnului
comis= boier administrator al grajdurilor domnesti
Alte arhaisme lexicale denumeau indeletniciri militare sau civile,denumeau slujbe sau institutii din trecut ( agie= politie, abagiu= negustor de stofe, polcovnic= colonel,zapciu= administrator).
Unele arhaisme lexicale denumeau obiecte de imbracaminte si tesaturi din trecut ( cacom= haina de hermina, benis= haina lunga imblanita, vapela= broderie, taclit= stofa ,etc.)
Alte arhaisme lexicale denumeau acte cu caracter juridic , actiuni si obiecte diverse,monede, etc.(pibac= ordin domnesc, carboava= moneda ruseasca, cocon= prunc, dajdie= impozit, etc.)
Multe din arhaismele lexicale au fost concurate si eliminate fie de sinonime existente in limba fie de cuvinte imprumutate ulterior din alte limbi.Astfel "mezat" a fost concurat si eliminat de "licitatie", "aplat" de "autorizatie", "taraf" de "partid". O astfel de situatie poarta numele de ciocnire sinonimica.
Unele arhaisme se pastreaza in numar mic dar numai in cadrul unor expresii si locutiuni: "a nu sti o iota", "a nu avea habar", "a da sfoara in tara", "a veni de hac" etc.
3. Arhaismele gramaticale sunt mai putine si cuprind arhaismele morfologice si arhaismele sintactice dupa cum urmeaza:
a) pluralul vechi in e -manance, aripe, gresale
b) pluralul vechi in uri - palaturi, diamanturi, documenturi
c) forme de singular neutru terminate in iu -venea ajutoriu
d) vocativul masculin in e -lupe
e) forme diferite de pronume demonstrative: acestii pentru acesti
4. Arhaismele semantice sau arhaismele de sens reprezinta o ultima categorie de arhaisme. Cuvintele sau unitatile gramaticale si lexicale continua sa existe in limba dar sunt folosite cu alte sensuri decat odinioara.
Astfel "prost" inseamna om simplu din popor: astazi inseamna o persoana retardata; "misel" inseamna sarac, astazi inseamna necinstit; "voinic" inseamna altadata ostas, astazi reprezinta o persoana puternica.
Nefiind folosite in vorbirea curenta,  arhaismele apar numai in literatura de inspiratie istorica. Cuvintele vechi au un farmec aparte, iar uneori prin folosirea lor chiar alaturi de neologisme, se pot obtine efecte artistice.
Scriitorii le folosesc in operele lor literare pentru a descrie viata, oamenii, portul, obiceiurile, astfel spus arhaismele servesc la redarea asa numitei culori locale.
 
 
 

Niciun comentariu: