Citeste, cu atentie, textul:
''În seara aceea de Ajun eram nespus de agitat. Cu îngrijorare fără de seamăn mă repezeam, după scurte popasuri, dintr- un col al curtii într -altul, scrutând cerul cu încordate priviri.
Mai ales în miazănoapte îmi pusesem toată nădejdea; de acolo avea să vină mult asteptatul nor de
zăpadă. Mi- l închipuiam enorm si alburiu, cu chip de om; un Mos Crăciun plutind greoi sub povara
darurilor pe căile văzduhului. Era cu neputintă pe o vreme ca asta să nu se ivească, scuturându -si barba de omăt, un cer atât de plumburiu si potolit, e drept, dar atât de ghetos!
Numai fata din casă mă tot necăjea:
— Domnule, poftim înăuntru, ai să răcesti * [...]
Prudenta mă sfătui că e timpul să intru; atunci surprinsei în dreptul unuia din geamurile care tocmai se aprinsese primul fulg. Îl văzusem; nu mai putea fi nicio înselare! Venise din împărătia neagră de deasupra, minusculul flutur degerat se repezise în lumina geamului, spre a cădea orbit în întunericul de dedesubt. [*]
Când iesii într -un târziu afară, fulgi albi se vânzoleau buluc în pătratele luminoase ale ferestrelor, roi de fluturi !i fluturasi în vârtej fără odihnă [...]. Dar lămpile erau departe, în dosul geamurilor aburite, si micile insecte de gheată piereau cerneri -cerneri în noaptea vicleană în care se ascunsese frigul.
Nu -mi venea să cred ochilor, si multă vreme i -am privit neîncrezător; dar când pe negrul de
pretutindeni au început să răsară !i să se lărgească ostroave de albeată, n- am mai avut nicio
îndoială. [*]
Atunci n- am mai putut rezista bucuriei mele. Si cu căciulita si cu umerii îmbrăcat i în solzisori
de ie, ca într- o armură de argint, am năvălit înăuntru:
— Mamă! ... mamă, n auzi * mamă?
— Ce poftesti?
— Ninge, mamă *
— *
— Ninge, mamă, n -auzi?
— Să faci bunătatea si să nu mai iesi afară si să te culci numaidecât.
(Gib. I. Mihăescu, Ierni jilave)
Exprima-ti opinia in legatura cu mesajul fragmentului din "Ierni jilave'' .
In fragmentul din ''Ierni jilave'', scris de Gib. I. Mihaescu, ni se infatiseaza un copil captivat de magia iernii, care asteapta cu nerabdarea caracteristica frumoasei copilarii, caderea primilor fulgi de nea. In opinia mea, nerabdarea si emotia de a vedea cum incep sa cada primii fulgi de nea sunt sentimente firesti si totodata, caracteristice fiecarui copil.
In primul rand, se evidentiaza faptul ca nerabdarea se instalase in sufletul lui micut inca din seara de ajun, cand baiatul ,''cu o ingrijorare fara seaman'', se repezea ''dupa scurte popasuri, dintr-un colt al curtii intr-altul, scrutand cerul cu incordate priviri'', insa asteptarea i-a fost rasplatita de aparitia ''roiurilor de fluturi si fluturasi in vartej fara odihna'', care ii contureaza certitudinea:''Ii vazusem, nu mai putea fi nicio inselare!''.
In al doilea rand, micutul este atat de emotionat si de fericit ca asteptarile nu i-au fost inselate, iar zapada incepe sa se astearna, incat simte dorinta de a-i impartasi mamei sale vestea, coplesit de bucurie si de emotie:''Atunci n-am mai putut rezista bucuriei mele '' si cu caciulita si cu umerii imbracati in solzisori de ie, am navalit inauntru''""-Ninge, mama, n-auzi?'', insa aceasta ii sugereaza sa mearga la culcare.
In concluzie, nerabdarea, emotia si bucuria cu care copilul asteapta caderea primilor fulgi de zapada, sunt sentimente firesti, fiind caracteristice oricarui copil incantat de magia iernii.
22 de comentarii:
Multumesc frumos ! Sunteti incantatoare ! Ma puteti ajuta si cu caracterizarea unui persoanaj dintr-un fragment "Iertarea" dintr-un model de Evaluare Nationala 2011-2012 ? Acum ,daca se poate . Sarut mana , va pup !
Foarte frumos!
Multumesc frumos :)
Cu placere.
Ffff frumos o adevarata profesoara !
Multumesc frumos.
Va multumesc foarte mult acuma nu ma duc ca prostul la evaluare
Va multumesc din suflet!Acuma nu ma duc ca un prost la evaluare. :)
Ma bucur mult pentru tine si-ti urez mult succes.
Vă mulţumesc frumos sper să îmi fie de ajutor mâine la examen
Si eu am examen maine :)) multumesc de ajutor.
N-ai pentru ce, sa ai parte de MULT SUCCES!
Mult succes si o nota mare!
Il pot folosi si ca rezumat?
Din pacate, NU, tocmai pentru ca rezumatul consta in prezentarea pe scurt a unei opere literare (sau fragment!), eliminand detaliile, tinandu-se cont de ordinea cronologica a actiunilor prezentate... opinia despre mesajul textului, in schimb, inseamna (pe romaneste!) propria parere despre ceea ce si-ar dori sa transmita textul, deci e cu totul altceva, fiind o compunere strict subiectiva.
multumesc aveam nevoie la romana
textul prezentat este doar 1/2 din textul integral. lecturati textul integral.
Mulțumesc frumos
Multumesc frumos ! Ma puteti ajuta la o compunere cu o intamplare petrecuta in timpul unei vizite intr-o zona turistica
Multumesc frumos ! Ma puteti ajuta si pe mine cu semnificatia titlului ,,Iarna'' de N.Labis
Multumesc frumos ! Ma puteti ajuta la o compunere cu semnificatia titlului ,,Iarna'' de Nicolae Labis
Este deja afisata pe blog compunerea despre semnificatia titlului poeziei "Iarna", deci cauta Mirela Broasca Iarna si vei vedea un model.
Trimiteți un comentariu