marți, 25 februarie 2014

Prof. Mirela Broasca: Text argumentativ despre incercarea de a remedia o greseala




 Text argumentativ despre posibilitatea de a repara o greseala deja savarsita.
    
     In opinia mea, greseala este omeneasca si poate fi savarsita atat cu buna stiinta, cat si din nestiinta, insa ea poate avea consecinte nefaste asupra unuia sau a mai multor oameni si,  de aceea, cel care comite o eroare trebuie sa gaseasca o cale sa o poata indrepta.
     In primul rand, trebuie spus ca greseala are ecouri, consecinte pe doua planuri: in planul constiintei si in planul exterior unde s-a produs, si de aceea chiar daca ne cerem iertare, nu  rezolvam decat primul aspect al problemei, adica  ne usuram propria constiinta, neglijand faptul ca totusi consecintele raman acolo. De exemplu, gresim atunci cand ne suparam parintii, raspunzandu-le urat, dar  cand constientizam asta, cautam o solutie sa ne remediem greseala, cerandu-le scuze, fara sa luam in considerare faptul ca raul a fost deja produs , iar cateva vorbe frumoase, rostite drept scuze, nu pot sterge definitiv fapta urata.
     In al doilea rand, consider ca a ierta poate fi o incurajare a perpetuarii greselii, deoarece ea se poate repeta oricand, de vreme ce nu l-ai determinat pe cel care a comis-o sa reflecteze asupra consecintelor ei. A repara presupune sa stii ce nu a functionat bine, sa stii sa faci lucrurile sa functioneze din nou in mod corect. De exemplu, atunci  cand iertam pe cineva care ne-a prejudiciat cu ceva, foarte repede, aceea persoana ne poate rani din nou, tocmai pentru ca ea stie ca va fi din nou iertata si ca nu va primi nicio sanctiune, fapt care , de aceasta data, releva ideea ca  noi insine savarsim o greseala, iertand prea repede si negasind o forma potrivita de a sanctiona mai drastic ‚’ faptuitorul’, exact pentru a-l determina pe acesta sa reflecteze de doua ori , inainte sa mai comita vreo noua greseala.
     In concluzie, exista posibilitatea de a repara o greseala, insa trebuie sa nu se ignore faptul ca si daca aceasta poate fi iertata, totusi ea nu se uita, motiv pentru care trebuie sa ne gandim de doua ori inainte sa comitem o eroare.
 

3 comentarii:

Unknown spunea...

Ce exemple as putea da intr-un text argumentativ despre modul in care prietenii te ajuta sa te dezvolti, din opere literare? Multumesc anticipat!

Unknown spunea...

Va multumesc! Asa ne cere doamna profesoara de la clasa sa dam exemple din operele literare studiate.

mirelaprofaderomana spunea...

De ce ti-ar trebui astfel de exemple, cata vreme, intr-un text argumentativ, exemplele trebuie sa fie uzuale, deci obisnuite, tocmai pentru a parea textul cat mai firesc?! Insa, daca tu asa iti propui sa incluzi in eseul tau, ei bine, ai putea face referire la faptul ca Ion Creanga a inceput sa scrie la indemnul lui ''badea Mihai'', nimeni altul decat prietenul sau, Mihai Eminescu, caruia ii datoreaza celebritatea... un alt exemplu din viata literara ar mai putea fi si faptul ca marele nostru poet, Mihai Eminescu, chinuit de boala, in ultima sa perioada a vietii sale, a fost gazduit, sustinut chiar d.p.v. financiar si moral de catre prietenul sau de la acea vreme, Ioan Slavici, care dezvaluie acest fapt in cartea sa ''Amintiri''...exemplele ar mai putea continua, fireste.