marți, 1 iulie 2014

Subiecte dezechilibrate la lb. romana , Bac 2014

BACALAUREAT 2014. Subiectele de la Limba română, „dezechilibrate”

Autor: Daniela Șerb | marţi, 01 iulie 2014 | 0 Comentarii | 109 Vizualizari
BAC 2014. Poezia a fost marea surpriză de la proba de Limba română, mai ales că nimeni nu se mai aştepta la genul liric, după ce s-a dat şi anul trecut.


La profilul uman, primul subiect a constat dintr-un fragment al romanului „Donna Alba” de Gib I. Mihăescu, la subiectul II, un text argumentat despre importanța activității de îndrumare a lecturii, iar la subiectul III, viziunea despre lume într-o poezie de Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Nichita Stănescu. La real, primul subiect era un fragment din „Omul din vis” de Cezar Petrescu, subiectul II cerea să se argumenteze rolul campaniilor de promovare a unui stil de viață sănătos, iar al treilea, viziunea despre lume într-o poezie a lui Mihai Eminescu.
Deşi elevii susţin că s-au descurcat, profesorii se aşteaptă deja la rezultate mai slabe ca anul trecut. „Au fost accesibile subiectele, Nichita Stănescu






nu a fost nici greu, nici uşor, mă aştept la un 7-8”, ne-a declarat Ştefania Piperea, elevă la Liceul „Tudor Vladimirescu” din București.
Câțiva profesori de Limba română au comentat subiectele. „Mi s-au părut dezechilibrate. La uman, aveai posibilitatea să alegi între trei poeți, pe când la real erai limitat la unul”, consideră Ilona Rizea, profesor la Colegiul „I.L.Caragiale” din Capitală. În plus, mai spune dascălul, cei trei poeți care au picat la uman se studiază în ultimul an de liceu, deci materia e proaspătă, în timp ce Eminescu se predă în clasa a XI-a.

Elevii nu citesc poezie
Mirela Broască, profesoară la Liceul Tehnologic „I. Gh.  Duca”, susține că elevii ar fi preferat orice, numai poezie, nu. „Mărturisesc că mizam pe «Moromeții». Poezia trebuie argumentată cu citate, iar elevii nu citesc poezie. Plus că unii au eliminat din start poezia, pe motiv că s-a dat și în anii trecuți. Estimez rezultate mai slabe ca în 2013”. (Sursa: evz. ro).

Niciun comentariu: